Οι 10 ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά που θα σας... εκθέσουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 10 ερωτήσεις σε συνέντευξη για δουλειά που θα σας... εκθέσουν

Οι μάνατζερ που παίρνουν συνεντεύξεις για δουλειά μπορούν να μάθουν εκατοντάδες πληροφορίες για τον συνεντευξιαζόμενο κάνοντας λίγες και εύστοχες ερωτήσεις.

Μπορεί όμως οι ερωτήσεις τους να ακούγονται εύκολες αλλά έχουν σχεδιαστεί προκειμένου ο συνεντευξιαζόμενος να μοιράζεται πληροφορίες που πιθανόν προσπαθεί να κρύψει. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μάνατζερ κάνουν... πονηρές ερωτήσεις και φέρνουν τους επίδοξους εργαζόμενους προ εκπλήξεων. Ιδού οι συνηθέστερες και ο τρόπος απάντησής τους:

Γιατί ρωτά: Για να δει το κίνητρό σου, αν ξέρεις την εταιρεία και πόσο πολύ θέλεις τη δουλειά.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Οι λόγοι που θες να εργαστείς είναι πολλοί. Αλλά σημασία έχει η σειρά που θα τους πεις. Για παράδειγμα, μπορεί να θες τη δουλειά επειδή δεν πληρωνόσουν όσα άξιζες, επειδή ο διευθυντής σου δεν σου συμπεριφερόταν καλά κτλπ. Αν πεις αυτούς τους δύο λόγους στον καινούριο σου μάνατζερ σαν τους βασικούς, πιθανότατα δεν θα σε προσλάβει.

Η σωστή απάντηση: Κάτι που δείχνει ότι έχεις περάσει χρόνο με το να ψάξεις την εταιρεία και τη θέση εργασίας που ζητάς.

Γιατί ρωτά: Για να εξακριβώσει αν έχεις συχνές συγκρούσεις με άλλους ανθρώπους και τι τύπος προσωπικότητας είσαι.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιμετωπίζετε δυσκολίες στις σχέσεις σας στη δουλειά ενώ μπορεί να αναφερθείτε με ενόχληση σε ένα χαρακτηριστικό του μελλοντικού σας μάνατζερ.

Η σωστή απάντηση: Πρέπει να πείτε περισσότερα θετικά απ΄ ότι αρνητικά. Μην αποφύγετε τα αρνητικά αλλά η στιγμή της συνέντευξης δεν είναι η κατάλληλη για να τα περιγράψετε όλα. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε για τα χαρίσματα που θαυμάζετε στους άλλους ανθρώπους. Μια καλή απάντηση είναι η εξής: «νομίζω πως δουλεύω αρκετά καλά με ένα ευρύ φάρμα προσωπικοτήτων. Τις καλύτερες σχέσεις τις είχα με όσους επικοινωνούσα καλά και είχαμε αμοιβαίες προσδοκίες στη δουλειά».

Γιατί ρωτά: Θέλει να καταλάβει με τι είσαι παθιασμένος, σε τι πιστεύεται ότι είστε καλύτερος και αν είστε περήφανος για τη δουλειά σας. Για παράδειγμα το πως θα περιγράψεις ένα project σου είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το project. Αν είσαι πειστικός και μιλάς με περηφάνια για το παρελθόν, μπορείς να κάνεις κάτι εξίσου σημαντικό και στη καινούρια σου δουλειά.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Γιατί μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και που επικεντρώνεσαι για την εργασιακή σου εξέλιξη.

Η σωστή απάντηση: Να δείχνει την ικανότητες σου και το αν μπορείς να ενθουσιαστείς και να μεταφέρεις τη θετική σου ενέργεια.

Γιατί ρωτά: Για να δει αν έχεις την κρυφή επιθυμία να ανοίξεις μία δική σου επιχείρηση και να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Όλοι το έχουν σκεφτεί αλλά ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό. Η ερώτηση είναι πονηρή διότι θα φανεί αν μιλάτε με ενθουσιασμό όταν περιγράφεται πως θα είστε ο προϊστάμενος του εαυτού σας.

Η σωστή απάντηση: Μπορείς να πεις ότι σου είχε περάσει από το μυαλό να γίνεις επιχειρηματίας ή ότι δούλευες μόνος καθώς ο μελλοντικός εργοδότης σου βλέπει ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι πιο πειστική απάντηση από το να αρνηθείς τελείως τη σκέψη. Η συγκεκριμένη ερώτηση αποτελεί την ευκαιρία σου να συζητήσεις γιατί προτιμάς να δουλεύεις στην εταιρεία και να είσαι μέλος της ομάδας.

Γιατί ρωτά: Για να καταλάβει το επίπεδο της ακεραιότητάς σου.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Όλοι έχουν πάρει κάποιο στυλό από τη δουλειά τους οπότε αν το αρνηθείς πιθανότατα να μην σε πιστέψει. Ωστόσο αν πεις πως το συνηθίζεις, τότε θα υπάρξει πρόβλημα...

Η σωστή απάντηση: «Έχω πάρει στυλό μία ή δύο φορές για περίπτωση έκτακτης ανάγκης αλλά την επόμενη μέρα τον επέστρεψα», γράφει ο CEO της Reed, James Reed στο βιβλίο του «Why You?: 101 Interview Questions You'll Never Fear Again».

Γιατί ρωτά: Θέλει να δει τα μειονεκτήματά σου, ειδικά σε περίπτωση που η θέση εργασίας δεν είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Προσπαθεί να διαπιστώσει αν είχες προβλήματα με τους συναδέλφους σου, τους υφιστάμενους σου ή αν βαριέσαι γρήγορα και άλλα.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Αν δεν απαντήσεις διπλωματικά, με αφορμή αυτή την ερώτηση θα γίνουν και πολλές άλλες.

Η σωστή απάντηση: Ελπίζει πως ψάχνεις για μια νέα θέση εργασίας με περισσότερες προκλήσεις που σου ταιριάζει ή θεωρείς ότι κάτι συγκεκριμένο στην επιχείρηση σε έχει «τραβήξει».

Γιατί ρωτά: Προσπαθεί να διαπιστώσει αν έχεις ελαττώματα που μπορούν να προξενήσουν προβλήματα στην εργασία σου όπως το να μην μπορείς να συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου και να μην τηρείς τις προθεσμίες. Κάθε δουλειά έχει άλλες απαιτήσεις οπότε πρέπει να απαντήσεις δείχνοντας πως οι αδυναμίες σου πηγάζουν από τα θετικά που κάνεις.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Μπορείς πολύ εύκολα να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Όταν αποκαλύπτεις τις αδυναμίες σου και δεν εξηγήσεις το ποια μέτρα παίρνεις για να τις αντιμετωπίζεις, μπορεί να σου κοστίσει τη θέση εργασίας που ζητάς. Το καλύτερο είναι να έχεις μια έτοιμη απάντηση για τη συγκεκριμένη ερώτηση πριν πας στη συνέντευξη.

Η σωστή απάντηση: Δεν πρέπει να δεις πως ένα από τα μειονεκτήματά σου είναι πως δουλεύεις πάρα πολύ. Ο εργοδότης θέλει να δει την ικανότητά σου στη διαχείριση της εργασίας σου με ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Επίσης, σκοπός του μάνατζερ είναι τα πλεονεκτήματα σου να προσφέρουν στη δουλειά και να υπερτερούν των αδυναμιών σου.

Γιατί ρωτά: Ουσιαστικά θέλει να μάθει αν έχεις στο νου σου και άλλες δουλειές. Σκοπός είναι να ακούσει πως μιλάς για άλλες εταιρείες ή θέσεις που σε ενδιαφέρουν και πόσο ειλικρινής είσαι.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Αν απαντήσεις «αυτή είναι η μόνη δουλειά που θέλω», ο εργοδότης σου θα ανησυχήσει. Ελάχιστοι άνθρωποι θέλουν μια συγκεκριμένη θέση σε μια συγκεκριμένη εταιρεία οπότε θα θεωρηθείς ως ανειλικρινής. Αν απλά αντιμετωπίζετε θετικά τις άλλες εταιρείες και τις θέσεις εργασίας, ο εργοδότης σας θα σας περάσει. Διότι κανείς δεν θέλει να έχει μαζί μας μια αρνητική συζήτηση.

Η σωστή απάντηση: Μία ενδεικτική απάντηση που βοηθά είναι η εξής: «Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στις οποίες έχω κάνει συνέντευξη αλλά ακόμα δεν έχω αποφασίσει την καλύτερη επιλογή για τη συνέχεια της καριέρας μου». Η συγκεκριμένη απάντηση εκτός από θετική, δείχνει και σεβασμό στις άλλες εταιρείες.

Γιατί ρωτά: Μέσα από την απάντηση ο εργοδότης θα καταλάβει για την προσωπικότητα του υπαλλήλου του, αν έχει αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό καθώς επίσης και αν είναι κατάλληλος για τη θέση εργασίας.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Πρόκειται για μια ερώτηση παγίδα ιδιαιτέρως αν γίνει στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης καθώς ο συνεντευξιαζόμενος δεν ξέρει τι τύπο εργαζόμενου ψάχνει ο εργοδότης.

Η σωστή απάντηση: Να είστε προσεκτικοί. Αν γνωρίζετε ότι είστε αξιόπιστοι και αφοσιωμένοι αλλά οι φίλοι σας επαινούν το χιούμορ σας και πιστεύεται ότι είστε χιουμορίστας, καλύτερο είναι να επιλέξετε έναν από τους δύο πρώτους χαρακτηρισμούς που είναι πιο «συντηρητικοί». Πλέον οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξέλθουν ενώ βρίσκονται κάτω από πίεση, αισιόδοξους, ειλικρινείς, αξιόπιστους και αφοσιωμένους.

Γιατί ρωτά: Για να καθοριστεί το πως βλέπει ο υποψήφιος τον εαυτό του και το αν σχετίζεται με τη θέση εργασίας που επιθυμεί καθώς επίσης και για να διαπιστώσει αν έχει αυτοπεποίθηση και μπορεί να γνωστοποιήσει τις δεξιότητές του. Μία λάθος απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να... καταστρέψει τη συνέντευξη.

Γιατί είναι πονηρή ερώτηση: Μπορεί να σε οδηγήσει στο να αποκαλύψεις λεπτομέρειες για την προσωπική σου ζωή, κάτι που απαγορεύεται!

Η σωστή απάντηση: Να είναι επικεντρωμένη στην αξία σας και το τι μπορεί να προσφέρεται στην ομάδα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ερώτηση δίνει τη δυνατότητα στον μάνατζερ να διαπιστώσει αν έχετε αναλυτικές και ηγετικές δεξιότητες και αν είστε ικανοί να λύσετε προβλήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:15

Ανακάλεσε τη μήνυση κατά Αυγενάκη ο υπάλληλος του αεροδρομίου

19:47

Τιμολόγια ρεύματος: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το κόστος και τα μέτρα στήριξης

19:40

Πυροσβεστική: Σε 42 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:37

ΔΕΗ: Στις 22 Ιουλίου η ημέρα αποκοπής του μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή

19:31

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 27 ορόσημα και οι δύο στόχοι που θα «ξεκλειδώσουν» την πέμπτη δόση

19:20

Λιβύη: Μια νέα «στρατηγική» απέναντι στη μεταναστευτική κρίση αναζητά το Διαμεσογειακό Φόρουμ

19:13

Μητσοτάκης: Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

18:55

Ευρωαγορές: Αρνητικό 3x3 με τεχνολογικές πιέσεις - «Βουτιά» 11% της ASML

18:51

Η Ισπανία προτείνει αυστηρότερους κανόνες για τα fake news

18:22

Κλουκίνας - Λάππας: Στην Intracom το 60% της Wonder Nest Retail

18:13

Συνάντηση Μακρόν - Στάρμερ την Πέμπτη για μια «επανεκκίνηση» των σχέσεων της Γαλλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο

18:11

Τουρκία: Παγκόσμια πρωτιά με αύξηση πλούτου 157% ακόμα και με πληθωρισμό 72%

17:54

Χρηματιστήριο: Ήπια πτώση με μικρό τζίρο

17:52

Υπ. Ανάπτυξης: Θετική ένδειξη κάμψης των τιμών η μείωση του πληθωρισμού τροφίμων

17:50

Κεραμέως: Στόχος μας η ακόμα ταχύτερη απονομή συντάξεων

17:42

Γουόλερ: H Fed πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων - Τα τρία σενάρια

17:32

Γερμανία: Οριστικοποιήθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

17:30

Τζαννετάκης (Motor Oil): Είναι «υπερφορολόγηση των κερδών» και όχι φορολόγηση των υπερκερδών

17:22

Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε ένα εμπορικό κέντρο

17:13

Πετραλιάς: Η συνολική φορολόγηση των διυλιστηρίων ξεπερνά το 50% - Φέτος εισπράχθηκαν πάνω από 700 εκατ.

17:05

Χατζηδάκης: Εκείνοι που ντύνονται πρόσκαιρα Αη Βασίληδες αποδεικνύονται Δρακουμέλ 

17:03

Η αποστολή του Lidl Kids Team Ελλάδος έζησε την εμπειρία του UEFA EURO 2024TM στο Βερολίνο

16:59

Ζάκυνθος: Πυρκαγιά στο χωριό Αγαλάς

16:53

Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στον Nasdaq από το τεχνολογικό sell-off

16:33

Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

16:28

Θεοδωρικάκος: Στόχος της κυβέρνησης η επαναβιομηχάνιση της χώρας

16:26

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τα σημαντικότερα έργα και μεταρρυθμίσεις

16:24

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψηφιακή εκπαιδευτική πύλη και το ψηφιακό φροντιστήριο

16:18

Η IKEA ανακαλεί προληπτικά power bank

16:07

Τα σχόλια Τραμπ προκαλούν τριγμούς στις μετοχές τσιπ - «Η Ταϊβάν πρέπει να μας πληρώνει για την άμυνα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider